آموزشی

پارامترهای انتخاب ساز برای آموزش موسیقی کودکان

آموزش موسیقی کودکان

وقتی سخن از آموزش موسیقی کودکان می‌شود، عموما اُرف و متدهای مشابه به ذهنمان خطور میکند. این درست است که در ابتدا باید با شیوه‌های آموزش موسیقی کودکان شروع کرد؛ اما شاید یک کودک بخواهد که با استفاده از سازهایی نظیر سازهای کوبه ای و یا کلاویه‌های کار کند. در این مقاله می‌خواهیم در مورد انواع سازهایی که مناسب آموزش موسیقی کودکان هستند و المان هایی که باید برای کودکتان ساز انتخاب کنید صحبت کنیم. یکی از مهم‌ترین نکاتی که هنگام انتخاب ساز برای آموزش موسیقی کودکان باید به آن توجه داشته باشید، نوع سبک موسیقی است که کودک شما به آن علاقه دارد. برای دریافتن این موضوع، بهتر است سبک‌های متنوع موسیقی را برای فرزند خود پخش نمائید و نوع حرکات و رفتار او را مورد بررسی قرار دهید. پس از مدتی متوجه خواهید شد که کودک شما کدام نوع آهنگ‌ها را بیشتر زمزمه می‌کند و یا با کدام نوع موسیقی ارتباط بهتری برقرار می‌کند. البته به طور کلی بهتر است هنگام استراحت کودک، آهنگ‌های آرام و کلاسیک و به هنگام بازی، آهنگ‌های با ریتم تند و شادتر را پخش نمایید. جالب است بدانید که کودکان در سنین بالاتر بیشتر به آهنگ‌هایی علاقه مند هستند که به صورت داستانی باشند. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم بیشتر به سراغ موسیقی سبک کلاسیک بروید و از پخش آهنگ‌های راک و رپ خودداری کنید. البته بهتر است که سبک موسیقی را هر چند وقت یکبار تغییر دهید تا برای کودک شما خسته‌کننده نشود.  در انتخاب ساز برای کودکان خود، فاکتورهای مختلفی همچون سن، علاقه، شخصیت کودک و… وجود دارد که با توجه به آن‌ها باید بهترین گزینه را انتخاب کنید. برای دریافت مشاوره رایگان برای خرید ساز می‌توانید با کارشناسان مجموعه‌ی سازباز در ارتباط باشید.

نواختن ساز موسیقی موجب پیشرفت مهارت‌های آکادمیک، پرورش مهارت‌های اجتماعی و حتی تقویت مهارت‌های فیزیکی می‌شود.

فاکتورهای انتخاب ساز برای آموزش موسیقی کودکان

فاکتور سن (بیشتر و یا کمتر از شش سال)

عامل سن را همیشه مدنظر قرار دهید. هنگام انتخاب ساز مناسب برای کودکان بالای شش سال، شما با طیف وسیعی از انواع ساز برای کودکان روبه‌رو هستید. اما برای کودکان زیر شش سال کار کمی مشکل‌تر است و باید ببینید که کودک شما از لحاظ فیزیکی، توانایی نواختن چه نوع سازی را دارد. بهترین ساز برای شروع موسیقی کودکان کوچک‌تر از شش سال، پیانو و ویولن است؛ زیرا کودکان به راحتی قادر به کنترل کردن ساز به هنگام نواختن هستند. پیانو گزینه بسیار مناسبی برای ورود به دنیای موسیقی است؛ زیرا این ساز موجب رشد مهارت‌های بنیادی در فرد می‌شود. کودکان توسط پیانو می‌توانند موسیقی را بهتر درک کنند و از آنجایی که این ساز یک مثال تصویری از موسیقی است، در کمک به فهم نظریه موسیقی کمک شایانی می‌کند. ویولن نیز از جمله سازهای موسیقی کودک است، به خصوص از این نظر که این ساز در سایزهای مخصوص کودکان نیز تولید می‌شود. این ساز به کودک می‌آموزد که چگونه ساز را تنظیم کند که همین امر عامل مهمی در رشد مهارت‌های موسیقیایی اوست.

بیشتر بخوانید : آیا موسیقی یک استعداد ذاتی است؟

نوع و ترکیب بدنی فرزند

رخی از کودکان ترکیب بدنی خاصی دارند که آن‌ها را به سمت سازهای خاصی مایل می‌کند؛ به عنوان مثال قد یکی از فاکتورهای بسیار مهم برای انتخاب ساز کودکان است. کودکانی که قد کوتاهی دارند، نمی‌توانند سازهای بزرگ‌تر از جثه خودشان همانند ساز باسون (فاگوت) را بنوازند. برای انتخاب سازهای بادی که نیاز به دمیدن هوا توسط دهان در ساز را دارند، به سایز لب‌های فرزند خود دقت کنید. لب‌های کوچک‌تر عموما برای سازهای بادی چون ترومپت مناسب‌تر هستند در حالی که لب‌های بزرگ‌تر با این نوع سازها تناسبی ندارند. یا در مثالی دیگر، اگر ساز پیانو را برای کودک خود انتخاب می‌کنید، به سایز انگشتان او دقت کنید. انگشتان بلند و باریک برای نواختن پیانو مناسب‌تر هستند.

ساز مناسب برای کودکان با دندان‌های ارتودنسی شده

اگر کودک شما از بریس استفاده می‌کند و یا به زودی قصد ارتودنسی دندان‌هایش را دارید، باید به این نکته توجه کنید که این امر تأثیر زیادی بر انتخاب نوع ساز می‌گذارد. بریس مانعی برای نواختن سازهای کلارینت و ساکسیفون در کودکان شما نمی‌شود؛ برای مثال سازهایی همچون فلوت، باسون و… می‌توانند با بریس نیز نواخته شوند. از سوی دیگر، سازهایی همچون هورن فرانسوی، ترومپت و یا توبا برای نواختن با بریس مناسب نیستند.

بیشتر بخوانید : سازهای موسیقی کودک و سن مناسب برای یادگیری هر یک

فرصت کاوش در دنیای موسیقی

فرزند خود را به موزه‌های موسیقی و یا محل‌هایی که موسیقی در آن اجرا می‌شود ببرید. این امر به او اجازه می‌دهد تا ساز مورد علاقه خود را پیدا کند. از تغییر سبک‌های موسیقی توسط فرزندتان نهراسید؛ کودکان می‌توانند به همان خوبی که بتهوون می‌نوازند، قطعه‌ای از بیتل‌ها را نیز اجرا کنند.

شرایط تست یک ساز برای فرزندتان

انتخاب آلات موسیقی برای کودکان همیشه کار سختی بوده و هست. به خصوص اگر کودک شما به شدت مشتاق یادگیری ساز و موسیقی باشد. پیش از خرید ساز برای کودکتان، او را در معرض سازهای مختلف قرار بدهید و اجازه بدهید چند ساز را از نزدیک ببیند، لمس کند و آن را بنوازد. این کار انتخاب بهترین ساز برای شروع موسیقی کودکان را راحت‌تر می‌کند.

میزان اجتماعی بودن فرزند

شخصیت کودک در انتخاب ساز، یکی دیگر از فاکتورهایی است که باید به آن توجه کنید. کودکانی که دوست دارند در مرکز توجه قرار بگیرند معمولاً جذب سازهایی می‌شوند که نمایش بیشتری را ارائه می‌دهند. پیش از انتخاب ساز کودکان به این ویژگی شخصیتی آن‌ها توجه کنید. فلوت از نوع سازهایی است که باید برای اجرای آن در گروه جلوتر از بقیه ایستاد. سازهای ساکسیفون و ترومپت نیز برای کودکان اجتماعی مناسب است. برخی از کودکان نیز به دلیل خجالتی بودن ممکن است تمایلی به نواختن سازهای زهی نداشته باشند.

سخن آخر

با در نظر گرفتن نکات گفته شده در بالا، پیشنهاد ما این است که به ترتیب سازهای زیر را برای آموزش به کودکان خود در اولویت آموزش قرار دهید:  پیانو، ویولن، ارف، بلز، گیتار، فلوت، کلارینت، سنتور چوبی کوچک، Ukulele (یک آلت موسیقی شبیه گیتار و با اندازه کوچکتر از گیتار)

اگر فرزند شما در آموزشگاه یا مدرسه موسیقی به یادگیری مشغول است، حتماً به طور مرتب با معلم او در تماس و گفت‌وگو باشید؛ زیرا برخی از بچه‌ها شخصیت و عملکرد متفاوتی از خود در آموزشگاه نسبت به آنچه در منزل می‌بینید، نشان می‌دهند. با معلم فرزندتان صحبت کنید که فرزندتان در گروه بیشتر به چه سازی علاقه نشان می‌دهد؟ معلم موسیقی حتماً به شما خواهد گفت که چه سازی برای فرزندتان مناسب‌تر است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *